Korte Biografie

Merel Huizinga ronde in 1991 een studie Kunstgeschiedenis en Muziekwetenschappen af aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde daarna zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze wordt gecoacht door Paula de Wit, zangdocente op het ‘Sweelinck Conservatorium’ te Amsterdam. Naast haar studie aan het conservatorium studeerde zij Russisch, waarvoor zij in Sint Petersburg verbleef. Alwaar zij zich ook bekwaamde in het Russisch repertoire bij Marina Phillipova. Vervolgens nam zij deel aan een masterclass bij György Kurtàg met een van zijn Russische cycli.

 

Als soliste trad zij onder meer op in de serie "Jong Talent" in diverse Nederlandse schouwburgen. Zij zong in samenwerking met Theatergroep Hollandia, Monteverdi voorstellingen in Paradiso. (Amsterdam) EÈn van haar Russische programmaseries werd uitgekozen voor de officiÎle opening van het "Tsaar Peter-Jaar". Met klavecinist Menno van Delft trad zij op in de zaal van de Nachtwacht in het Rijksmuseum. In 2002 ontving zij een prijs van het Fonds voor de Podiumkunsten om een jaar Alexandertechniek te studeren om haar talent nog verder te ontwikkelen. In 2004 ontving zij samen met pianiste Rie Tanaka de Mephisto muziekprijs.

 

Zij verleende haar medewerking aan diverse CDs o.a. met muziek van Hans Zender[kamerkoor Nieuwe Muziek], solo opname voor gemeente Amsterdam, nieuwjaars c.d. voor Studio Tapeless Amsterdam. Zij zong mee in de opera en de c.d. opname "Les Mamelles de Tiresias" van Poulenc o.l.v. Ed Spanjaard en David Prins. Zij gaf soloconcerten voor Offices du Tourisme te Bordeaux en Uffizio Turistico di Tuscania. In "De Toverfioele" (componist E. Swaan), een muziektheaterproductie uitgezonden door omroep Fryslan zong ze een hoofdrol. In 2008 trad zij op met het Berlijnse ensemble KNM (hedendaagse muziek) in het Boijmans museum te Rotterdam.

 

In 2006 trad zij op in concertzalen in Nederland met haar Russische programma "Met en Zonder Zon" met pianiste Olga Khozianova (eerste pianiste van het Nederlands Ballet orkest). Haar voorstelling "Het temmen van de os" zal in 2008 in theatrale versie te zien zijn in diverse concertzalen in Nederland. Als zangdocente heeft zij gewerkt op de Jeugdtheaterschool (vooropleiding toneelschool/conservatorium) in Amsterdam.